Mijn oude wasmachine was toe aan vervanging. Deze AEG stond goed aangeschreven en overtuigde me met zijn beloofde functies.
bij de ontvangst van de wasmachine zat hij stevig maar milieubewust ingepakt.
het apparaat oogt degelijk en aansluiten was een eitje met de bijgesloten instructies.
wat handig is is dat de aanvoerslag een waterstop bevat.
Het bedieningspaneel is touchscreen, op de programma-keuze draaiknop en de aan/uit-toets na.
door de zeer heldere witte letters/cijfers is het display duidelijk af te lezen
Geen continue gekluns meer met wasmiddel mikken in het bakje, dankzij het automatische doseringssysteem. die overigens naar eigen wens in- of uit te schakelen valt.
De zeeplade is verdeeld in duidelijke vakken voor autodosering, en handmatige keuze.
De eerste keer dat ik de was deed met deze machine, werd ik getroffen door een heerlijke geur toen ik de deur opende - een ervaring die ik nog niet eerder had gehad, zelfs niet met hetzelfde wasmiddel in mijn oude machine. Het is ook geweldig dat de trommel zo groot is! Ik hoef minder vaak te wassen, wat een zegen is met twee kleine kinderen die mijn oude machine snel vulden. Deze 9 kg trommel geeft me wat welverdiende tijd voor mezelf.
Onze witgoedapparaten bevinden zich in onze slaapkamer. met deze AEG LR639AD44 durf ik echter met een gerust hart 's avonds de uitgestelde startfunctie aan te zetten, zodat hij vroeg in de ochtend begint en klaar is als ik wakker word. Bij wasprogramma gereed hoor je duidelijke maar niet te luide, opeenvolgende tonen die een paar keer worden herhaald, totdat hij zichzelf na 5 minuten uitschakelt.
Deze AEG LR639AD44 is efficiënt in zowel water- als stroomverbruik. Ik heb uitgerekend dat het waterverbruik 7,1 liter per kg wasgoed is, en het stroomverbruik 0,31 kWh per kg per wasbeurt. en de wastijd is iets meer dan 20 minuten per kg wasgoed
De Pro-sense gewichtssensor heb ik getest door expres teveel gewicht toe te voegen. Je krijgt pas een visuele melding (MAX) na starten van het programma. Volgens de handleiding had ik daarna nog een halve minuut om overtollige was te verwijderen. Als ik niets zou veranderen aan het te hoge gewicht, zou het programma gewoon beginnen, maar met verminderde wasresultaten.
De gewichtssensor past de programmaduur aan naar hand van hoeveelheid gewicht in de trommel.
Deze machine heeft verschillende handige functies die ik (nog) niet heb gebruikt, zoals 'wol/handwas', evenals 'outdoor' voor bijv. waterbestendige kleding.
Wat ik handig vindt is dat je de optie ‘permanent extra spoelen’ kunt inschakelen voor twee extra spoelingen tijdens je wasprogramma, indien nodig.
Het ‘extra stil’ programma is ideaal voor nachtelijk gebruik en voorkomt kreuken doordat het laatste spoelwater in de machine blijft tot je het programma weer activeert.
De auto-dosering instellingen kunnen worden aangepast aan je eigen behoeften. Standaard is dat zo'n 90 ml wasmiddel tegenover 25 ml wasverzachter.
De wasmiddelenlade heeft een sensor die detecteert of de lade open is tijdens een programma en het programma pauzeert indien nodig.
Tot slot is er ook nog een ‘machine clean’ programma. Dit is een onderhoudscyclus om de trommel schoon en fris te houden.
Na het centrifugeren is de was ongeveer 50% droog. Ik ben blij met het scala aan wasprogramma’s en vind de programma verkorting en startuitstel geweldige functies. Deze machine is gemakkelijk te bedienen en heeft een stevig uiterlijk. De deur opent moeiteloos en vergrendelt snel als de startknop wordt ingedrukt. De kinderbeveiliging is makkelijk voor volwassenen om te begrijpen en in te schakelen, maar het blokkeert alleen de knopbediening, niet de deurvergrendeling. Bij registratie ontvang je 10 jaar motorgarantie. Er is ook een folder met passende accessoires of vervangende onderdelen en hun specifieke nummer.
Let op bij het instellen van de app dat je niet je mobiele gegevens gebruikt in plaats van het locale wifi-netwerk. Anders zit je net zoals ik te wachten op connectiviteit wat niet gaat plaatsvinden. Na besef van fout ging het instellen vlot, maar het duurt een minuut per keer voordat de app de status van de wasmachine herkent. Hoewel ik geen nut zie in ‘op-afstand-starten-met-de-app’, vind ik functies zoals een notificatie bij ‘gereed’ en een waarschuwing om ‘het-autodose-bakje-bij-te-vullen’ wel praktisch.
Grappig feitje, gelezen in de handleiding; na ontvangst van het apparaat, dien je eerst de was uit de trommel te halen voordat je het verpakkingsmateriaal wegneemt en de slangen gaat aansluiten voor het eerste gebruik
Het kan een keer leuk zijn om te weten te komen wat je totale bedrijfstijd van je wasmachine is. dit kan bij de 'Teller Bedrijfsuren'
Pluspunten
- duidelijk afleesbaar display
- zeeplade-sensor
- grote trommel
- geen irritant eindgeluid
- makkelijk in bediening
Minpunten
- geen trommelverlichting
- 1351 toeren ipv 1400 wat 'beloofd' wordt